De groei van bedrijfswinsten in Nederland blijft in de eerste helft van dit jaar heel redelijk, maar van een versnelling is geen sprake meer. Dat voorspelt de Winstmeter Ondernemers van Z24.

Voor het eerste kwartaal van 2016 voorspelt de Winstmeter Ondernemers een groei van de operationele bedrijfswinsten in Nederland met 3,3 procent. Dat is duidelijk lager dan de voorgaande voorspelling, die uitging van 5,2 procent groei.

Voor het tweede kwartaal van dit jaar voorziet de Winstmeter Ondernemers een groei van de bedrijfswinsten van 3,8 procent. De trend blijft dus gematigd positief.

Het eerste kwartaal van dit jaar werd gekenmerkt door grote turbulentie op financiële markten. In de eerste weken van het jaar verloren aandelenmarkten fors terrein, om daarna een even zo opmerkelijk herstel te tonen.

Stabiele groei industrie

Een blik op de onderliggende ontwikkeling bij bedrijven laat zien, dat bijvoorbeeld Nederlandse inkoopmanagers voor de industrie geen grote schommelingen zagen in de eerste maanden van het jaar. Per saldo zagen door bureau Nevi gepeilde inkoopmanagers nog steeds een gezonde ontwikkeling, al ligt het groeitempo iets lager dan bij het slot van 2015.

Voor Nederlandse exporteurs is het beeld gemengd. Zo daalde de voor Nederlandse belangrijke Duitse import in maart en zijn er nog steeds zorgen over de groeikracht van de Chinese economie.

Gunstig voor veel Nederlandse bedrijven is dat er nog steeds tekenen zijn van binnenlands groeiherstel. Dat heeft mede te maken met de opleving van de huizenmarkt. De stijging van huizenprijzen, zoals bijgehouden door het Kadaster zette door in de eerste maanden van 2016, al blijven de regionale verschillen groot.

Loongroei

De loongroei lag in de eerste drie maanden van dit jaar op een niveau van 1,5 tot 2 procent, zo blijkt uit gegevens van softwarebedrijf en salarisverwerker Unit4. Dat is vergelijkbaar met de gemiddelde loongroei in het eerste kwartaal van 2015.

Uit de gegevens van Unit4 blijkt verder dat het tweede kwartaal van dit jaar een wat sterkere loongroei van iets meer dan 2 procent zal laten zien.

Voor ondernemingen is de vraag wat aantrekkende lonen doen met de winstmarges. Onder meer De Nederlandsche Bank stelde onlangs dat een wat sterkere loonstijging, via het koopkrachteffect, per saldo goed is voor de Nederlandse economie.

Positief is tot slot dat de financiële kracht van bedrijven toeneemt. Uit gegevens van Graydon, een specialist voor bedrijfsinformatie, blijkt dat de financiële kracht van bedrijven blijft verbeteren. Het aantal bedrijven met zeer goede tot goede rating neemt toe. Tegelijk is een lichte afname te zien bij het aantal bedrijven met een gemiddelde tot slechte rating.

Winstmeter Ondernemers

Het model van de Winstmeter Ondernemers is gebaseerd op twaalf indicatoren die voorspellende waarde hebben. Daaronder vallen gegevens over vertrouwen van ondernemers (Nevi), financiële ratings van bedrijven (Graydon) en salarisdata (Unit4).

De Winstmeter Ondernemers voorspelt de ontwikkeling van de operationele winst van Nederlandse bedrijven. Dit op basis het netto exploitatieoverschot, een maatstaf voor bedrijfswinsten die het Centraal Bureau voor de Statistiek elk kwartaal publiceert.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl